LIVE TEXT | Ziua 260 de război: Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson / UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

LIVE TEXT | Ziua 260 de război: Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson / UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei
Sursă Foto - Agora.md
Publicat: 10/11/2022, 15:00
Actualizat: 11/11/2022, 07:20

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional. Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie. Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă. Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – UE propune un plan de apărare cibernetică

UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Comisia Europeană a propus joi două planuri de acțiune pentru a aborda deteriorarea situației de securitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Strategiile își propun să consolideze apărarea cibernetică și să permită forțelor armate să se deplaseze mai repede peste granițe.

Oficialii UE au explicat că atacurile cibernetice rusești asupra țărilor Uniunii Europene și a partenerilor lor au fost un semnal de „alarmă”. Este nevoie de mai multe măsuri pentru a proteja cetățenii și forțele armate, iar cooperarea cu NATO ar trebui intensificată, este concluzia reprezentanților UE, scrie Mediafax.

„Războiul s-a întors la granițele noastre, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei subminează pacea și sistemul internațional bazat pe reguli la nivel global. Ne afectează și trebuie să ne adaptăm politicile de apărare la acest nou mediu”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințările tot mai mari din spațiul cibernetic, menționând atacurile recente împotriva sateliților, a infrastructurii critice și a departamentelor guvernamentale, în special ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 13:00 – Ucraina a recucerit un oraș important aflat pe drumul principal către Herson

Armata ucraineană a recucerit orașul Snihurivka din sudul țării. Victoria este importantă deoarece orașul se află pe drumul principal către Herson.

Armata ucraineană a recucerit Snihurivka, un oraș din sudul regiunii Nikolaiv care se află pe drumul principal către orașul Herson, ocupat de ruși.

Potrivit unor imagini, joi dimineață trupele ucrainene au intrat în piață principală a orașului, ținând în mână steaguri ucrainene, în timp ce un grup de localnici aplaudă.

„Astăzi, 10 noiembrie, așezarea Snihurivka a fost eliberată de către batalionul 131 de cercetași”, spune un soldat, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Recucerirea localității Snihurivka este o victorie importantă pentru armata ucraineană în înaintarea ei spre orașul Herson. Aceasta apare la o zi după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea forțelor rusești de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson.

UPDATE ora 11:00 – Bloggerul Nekoglai, expulzat de Rusia în Republica Moldova, după ce a parodiat armata rusă

Un tribunal din Rusia a decis expulzarea bloggerului Nekoglai în Republica Moldova, după parodierea armatei ruse.

Tribunalul Presnenski din Moscova a decis miercuri expulzarea forțată din Rusia a cetățeanului moldovean Nikolai Lebedev, cunoscut în mediul online ca bloggerul Nekoglai.

(Citește continuarea aici…)

Foto: Nekoglai / captură video

UPDATE ora 10:00 – Procurorii moldoveni deschid un dosar penal în privința rachetelor rusești

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și a Cazurilor Speciale din Republica Moldova a anunțat pe 9 noiembrie că a deschis un dosar penal pentru a ancheta cazul de pe 10 octombrie, când trei rachete au traversat spațiul aerian moldovenesc și pe 31 octombrie, când epava unei rachete a căzut în satul Naslavcea.

FOTO – caracter ilustrativ: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional.

Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie.

Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă.

Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei, scrie The Guardian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de miercuri seara că „inamicul nu ne aduce cadouri” și „nu pleacă pur și simplu”. Zelenski afirmă că Hersonul și alte zone ocupate vor fi recucerite de Ucraina.

Șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Andri Yermak, a sugerat că Rusia încearcă să păcălească Ucraina.

„Cineva crede că sunt foarte vicleni, dar suntem cu un pas înainte”, a scris Yermak.

În mod similar, consilierul Zelenski, Mihailo Podaliak, a scris miercuri seara pe Twitter că Ucraina nu a văzut nicio dovadă că Rusia ar pleca fără luptă și că trupele ruse sunt încă prezente în orașul Herson.

„Ucraina eliberează teritorii pe baza informațiilor, nu pe declarații TV puse în scenă”, a spus el.

UPDATE ora 08:00 – Peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, potrivit Statelor Unite

Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, adăugând că pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, relatează France Presse.

„Sunt peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi”, a declarat generalul Milley, care s-a exprimat în faţa New York Economic Club. „Probabil acelaşi lucru (este valabil) de partea ucraineană”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Cifrele date de generalul Milley, care nu au putut fi confirmate independent, sunt cele mai precise furnizate până în prezent de Washington, notează AFP.

Înaltul responsabil militar american şi-a exprimat totodată speranţa că vor avea loc negocieri pentru a pune capăt războiului, considerând că victoria militară nu este posibilă nici pentru Rusia şi nici pentru Ucraina.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Ziua 259 de război: Volodimir Zelenski promite că forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Donețk / Cel mai mare avion din lume, distrus în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit

Ziua 257 de război: Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia / Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra rețelei electrice

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună